Urartulardan günümüze uzanan gelenek
Tuşba ilçesindeki Bardakçı Mahallesi’nde yıllarca çömlek üretimi yapan Osman Eşme, Bedesten Çarşısı’nın açılmasıyla birlikte sanatını burada daha geniş kitlelere tanıtma fırsatı buldu.
Babasından öğrendiği mesleği yaşatmak için çaba gösteren Eşme, “Van’da bu işi yapan tek ustayım. Bir zamanlar mahallemizde 20’den fazla usta ve 15 fırın vardı. Ancak plastik üretiminin artmasıyla ustalar mesleği bırakmak zorunda kaldı. 2003 yılından beri bu sanatı icra ediyorum ve yaşatmaya devam edeceğim” dedi.
Bedesten Çarşısı’nda yeni başlangıç
Bedesten Çarşısı’nda kendisine verilen yerin büyük bir fırsat olduğunu belirten Eşme, “Burada hem sanatımızı tanıtacağız hem de satış yaparak geçimimizi sağlayacağız. Devlet büyüklerimize destekleri için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Sağlıklı ve lezzetli ürünler
Osman Eşme, tamamen el yapımı çömleklerin sağlık açısından faydalı olduğunu vurgulayarak, “Su testilerimiz, suyu doğal şekilde soğuk tutuyor. Küplerde basılan peynirlerin asidi daha az oluyor ve mideyi yakmıyor. Ayrıca çömlek kaplarda pişen yemekler çok daha lezzetli oluyor” dedi.
Kamu Spotu:
🔹 Geleneksel sanatlarımızı yaşatmak, kültürel mirasımızı korumaktır. El emeği, göz nuru sanatlara sahip çıkalım!
Van Mall AVM, Korkmaz ile kiralama anlaşması yaptı