Van °
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce

Çatak’ta Ceviz Hasadı Başladı: Verim Az!

Organik ceviz toplama dönemi Çatak’ta yoğun tempoyla sürüyor. İlçe halkı, 20 metreyi aşan ağaçlardan cevizleri toplarken, verim azlığı endişe yaratıyor.

Ceviz Ağaçlarının Gölgesinde Yorucu Ama Keyifli Hasat

Van’ın Çatak ilçesinde sonbahar mevsimiyle birlikte organik ceviz hasadı başladı. Ceviz, bal ve alabalığı ile ünlü ilçede her yıl yaklaşık 2 bin ton ceviz üretiliyor. Çatak halkı, devasa ceviz ağaçlarının dallarını uzun sırıklarla çırparak hasat yapıyor. ataşehir escort

Verim Azalıyor

Akçabük Mahallesi’nde yaşayan Çetin Ertaş, ceviz ağaçlarının bakımsız kaldığını ve bu durumun verimi olumsuz etkilediğini ifade etti. Eskiden 40-50 teneke ceviz topladıklarını belirten Ertaş, son yıllarda bu rakamın 15-20 tenekeye kadar düştüğünü söyledi. “Yeterli bakımı yapamadığımız için verim düştü. Sadece hasat döneminde gelip topluyoruz,” dedi.

Ceviz Toplamak Zor ve Tehlikeli

Mesut Ertaş isimli vatandaş ise ceviz çırpmanın dengeli ve dikkatli yapılması gerektiğini belirtti: “Kırsal kesimde bu işi yapmak kolay değil. Tecrübe ve denge gerektiriyor. Ayağımız yere basmadan ceviz silkelemiyoruz.”

Kış İçin Hazırlık

Ceviz toplamanın zahmetli ama bir o kadar da keyifli olduğunu söyleyen Hatice Ertaş ise, “Ceviz toplamak yorucu ama kışın bunun sefasını sürüyoruz. Topladıktan sonra kabuklarını sıyırıyor, kurutuyor ve kış boyunca tüketiyoruz. Pastalara, çöreklere katıyoruz ya da çayın yanında yiyoruz,” diye konuştu.

Kamu Spotu: Geleneksel tarımsal faaliyetlerimize sahip çıkalım. Tarım ve gıda üretiminde sürdürülebilirliği koruyarak yerel üreticilere destek olalım. Unutmayın, her yerel ürün hem sağlıklı bir tercih hem de kültürel mirasımızdır!

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Çatak’ta Ceviz Hasadı Başladı: Verim Az!