Van °
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

Van’ın Meşhur Yiyecekleri! Van’da Nerede Ne Yenir?

Van'a gelenler için şehrin meşhur yiyeceklerini ve bu lezzetleri en iyi şekilde tadabilecekleri mekanları keşfetmeye hazır olun. Van kahvaltısından otlu peynire, inci kefalinden keledoşa kadar şehre özgü yemeklerin izinde unutulmaz bir gastronomi turu!

1. Van Kahvaltısı

Van kahvaltısı, şehrin olmazsa olmazlarından biridir. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da tanınan bu kahvaltı kültürü zengin çeşitleriyle dikkat çeker. Kahvaltıda mutlaka denemeniz gerekenler arasında otlu peynir, van balı, murtuğa (yumurtalı un helvası), kavut, gencirun, cacık ve gavut bulunur.

Nerede Yenir? (Rasgele Sıralama ile verilmiştir. Tercih size kalmış.)

  • Bize sorarsanız: Van Peynir Çarşısına gidip kahvaltınızı kendiniz alın ve eşsiz Van Gölü manzarasına karşı kahvaltınızı yapın. Ya da Yine Kahvaltıcılar Sokağında bulabileceğiniz herhangi bir kahvaltı esnaf dükkanında kahvaltının tadına bakmanızdır.
  • Sütçü Fevzi: Adres: Cumhuriyet cad, kahvaltıcılar sok, no 9, 65109 İpekyolu/Van İletişim: 0536 415 75 37
  • Sütçü Kenan: Adres: Cumhuriyet Caddesi Kahvaltıcılar Sokak No: 7/A Merkez, Van İletişim: 0432 216 84 99
  • Bak Hele Bak Yusuf Konak Kahvaltı Salonu: Adres: İskele Caddesi TSO Altı, Tuşba – Van  İletişim: 0432 214 29 38
  • Damak Kahvaltı Salonu: Adres: Bahçıvan Mahallesi, 65200 Van İletişim: 0541 838 66 65
  • Yöresel Van Kahvaltı Salonu: Adres: Kahvaltıcılar Sokağı, Merkez, Van
  • Yeni İmsak Kahvaltı Salonu: Adres: Bahçıvan Mahallesi Cumhuriyet Caddesi 6. Sokak 4/C Van İletişim: 0432 215 08 97
  • Viane Van Kahvaltısı ve Kafe: Adres: Cumhuriyet Mahallesi, Özok Sitesi, 65150 İpekyolu, Van İletişim: 0432 502 00 84
  • Van Kahvaltı Konağı:  Adres: Eski Cami Mahallesi Sahil Caddesi 350/6 Edremit, Van İletişim: 0532 563 00 65
  • Ahtamara Kahvaltı Sarayı: Adres: Şerefiye, S. Mehmet Efendi Sk. 27a, 65140 Van İletişim: 0542 428 42 71

 

2. Van Gölü Balığı (İnci Kefali) Dünyanın en büyük sodalı gölü konumunda Van Gölü’nün kendine has balığı inci kefali, lezzetiyle bölgenin vazgeçilmezlerindendir. İnci Kefali sadece Van Gölünde yaşıyor. 15 Nisan-15 Temmuz 3 aylık üreme için av yasağının ardından taze van balığını Vanın her köşesinde bulabilirsiniz. Özellikle kızartılarak ya da ızgarada pişirilmiş olarak tercih edilir.

4. Keledoş Van’ın geleneksel yemeklerinden biri olan keledoş, genellikle kış aylarında tüketilen, döğülmüş buğday, et ve nohutla yapılan doyurucu bir yemektir. Baharat ağırlıklı ister acılı ister acısız yenilen bir yemek. Tarhun otunun verdiği aroma yemeğe farklı bir lezzet katar.  Van keledoşu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

6. Ayran Aşı Van’a özgü soğuk bir çorba olan ayran aşı, özellikle sıcak yaz günlerinde tercih edilen hafif bir yiyecektir. Yoğurt, buğday ve nane ile yapılan bu çorba serinletici özelliğiyle bilinir.

7. Van Çöreği Van bölgesine özgü, geleneksel bir hamur işidir. Özellikle sabah kahvaltılarında veya çay saatlerinde tercih edilir. Kendisine has bir lezzet profiline sahip olan bu çörek, genellikle yumuşak ve hafif gevrek bir dokuya sahiptir. İçerisinde bolca ceviz veya fındık bulunur, bu da ona karakteristik bir tat verir.

8. Helise (Keşkek) Van mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan helise, et ve aşurelik buğdayla hazırlanır. Genel itibariyle düğünlerde ana yemek olarak yapılır. Yapılışı oldukça zahmetlidir. Büyük ateşlere konulan kazanlarda 4-6 saat boyunca aralıklarla tahta kepçelerle karıştırılarak hazırlanır. Öyle ki, içerisindeki et ve kemik eriyerek yok olur. Ege’nin keşkeğine benzeyen bu yemek, akşamdan ıslatılan buğdayların etle birlikte kazanlarda odun ateşiyle pişirilmesiyle yapılır. Piştikten sonra malzemeler ezilir ve baharatlı kızgın yağ ile servis edilir.

 

  • Van Otlu Peyniri
  • Çiriş Pilavı
  • Kurut Aşı
  • Sengeser
  • Ispanaklı Borani
  • Murtuğa
  • Kürt Köftesi
  • Ayva Yemeği
  • Kavut
  • Kaşık Tatlısı
  • Kete
  • Ciğer Köftesi
  • Şile
  • Erik Kızartması

Bu ve bunlar gibi daha birçok yöresel tatları damak tadınıza göre deneyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

 

4 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Van’ın Meşhur Yiyecekleri! Van’da Nerede Ne Yenir?

HIZLI YORUM YAP

4 0 0 0 0 0