1. Van Kahvaltısı
Van kahvaltısı, şehrin olmazsa olmazlarından biridir. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da tanınan bu kahvaltı kültürü zengin çeşitleriyle dikkat çeker. Kahvaltıda mutlaka denemeniz gerekenler arasında otlu peynir, van balı, murtuğa (yumurtalı un helvası), kavut, gencirun, cacık ve gavut bulunur.
Nerede Yenir? (Rasgele Sıralama ile verilmiştir. Tercih size kalmış.)
2. Van Gölü Balığı (İnci Kefali) Dünyanın en büyük sodalı gölü konumunda Van Gölü’nün kendine has balığı inci kefali, lezzetiyle bölgenin vazgeçilmezlerindendir. İnci Kefali sadece Van Gölünde yaşıyor. 15 Nisan-15 Temmuz 3 aylık üreme için av yasağının ardından taze van balığını Vanın her köşesinde bulabilirsiniz. Özellikle kızartılarak ya da ızgarada pişirilmiş olarak tercih edilir.
4. Keledoş Van’ın geleneksel yemeklerinden biri olan keledoş, genellikle kış aylarında tüketilen, döğülmüş buğday, et ve nohutla yapılan doyurucu bir yemektir. Baharat ağırlıklı ister acılı ister acısız yenilen bir yemek. Tarhun otunun verdiği aroma yemeğe farklı bir lezzet katar. Van keledoşu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
6. Ayran Aşı Van’a özgü soğuk bir çorba olan ayran aşı, özellikle sıcak yaz günlerinde tercih edilen hafif bir yiyecektir. Yoğurt, buğday ve nane ile yapılan bu çorba serinletici özelliğiyle bilinir.
7. Van Çöreği Van bölgesine özgü, geleneksel bir hamur işidir. Özellikle sabah kahvaltılarında veya çay saatlerinde tercih edilir. Kendisine has bir lezzet profiline sahip olan bu çörek, genellikle yumuşak ve hafif gevrek bir dokuya sahiptir. İçerisinde bolca ceviz veya fındık bulunur, bu da ona karakteristik bir tat verir.
8. Helise (Keşkek) Van mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan helise, et ve aşurelik buğdayla hazırlanır. Genel itibariyle düğünlerde ana yemek olarak yapılır. Yapılışı oldukça zahmetlidir. Büyük ateşlere konulan kazanlarda 4-6 saat boyunca aralıklarla tahta kepçelerle karıştırılarak hazırlanır. Öyle ki, içerisindeki et ve kemik eriyerek yok olur. Ege’nin keşkeğine benzeyen bu yemek, akşamdan ıslatılan buğdayların etle birlikte kazanlarda odun ateşiyle pişirilmesiyle yapılır. Piştikten sonra malzemeler ezilir ve baharatlı kızgın yağ ile servis edilir.
Bu ve bunlar gibi daha birçok yöresel tatları damak tadınıza göre deneyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Van’ın Meşhur Yiyecekleri! Van’da Nerede Ne Yenir?